http://tisickrate.cz/wp-content/uploads/pout-800x540.jpg

Tradiční svatováclavská pouť příští rok pravděpodobně změní své místo. Důvodem je Kodex České televize týkající se předvolebního vysílání. Problém způsobila intenzita potlesku během blahopřání bývalým prezidentům Václavu Klausovi, zesnulému Václavu Havlovi a současnému obyvateli Hradu Miloši Zemanovi. Největší potlesk totiž sklidil ten, který již mezi námi není.

„Přenos náboženských událostí by měl být podle Kodexu politicky neutrální a tleskat by se mělo všem stejně,“ uvedl ředitel České televize Dvořák. „Chceme předejít zbytečným sporům, které by musela řešit Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Proto chceme pouť vysílat z místa, kde si organizátoři ovace žijícím prezidentům zajistí,“ vysvětluje.

Pražské arcibiskupství, které letošní pouť organizovalo, se k celé věci nechce vyjadřovat. „Pro nás je primární především duchovní rozměr celé akce. Reakce věřících na jednotlivé prezidenty se odehrály až ‚po křížku‘, takže z liturgického hlediska to pro nás není problém,“ uvádí kardinál Dominik Duka.

Přesto se Česká biskupská konference ke změně konání pouti nestaví negativně. „Ten požadavek na stole máme a chceme mu vyhovět. Pro pastorační službu je nejdůležitější klid na práci,“ upozorňuje nastupující generální sekretář ČBK Stanislav Přibyl.

O novém místě pouti dosud není jasno. Spekuluje se ale o Osvětimanech. Dobrou zkušenost s poutní bohoslužbou v tamním kostele má sám Dominik Duka. Problémem by ale mohla být nedostatečná vazba na život národního světce. Podle některých církevních historiků se však spojitost se svatým Václavem od včerejška usilovně hledá a podle zpráv z Hradu nebude problém ji najít. „Lze důvodně předpokládat, že poté, co rytíři opustí pod vedením svatého Václava horu, budou Osvětimany po Pražském hradu druhým místem v republice, kam zamíří,“ tvrdí historik Jaroslav Šebek.

http://tisickrate.cz/celonarodni-pout-ke-svatemu-vaclavu-pristi-rok-v-boleslavi-nebude/