V celosvětové konkurenci kněží a biskupů celého světa se čeští reprezentanti rozhodně neztratili. V Česku málo známý sport má pravidla podobná parkuru či moderní gymnastice. Soutěžící si náhodně vylosovali dva ministranty a nedělní čtení. Renomovaní rozhodčí následně hodnotili čas, umělecký dojem a několik dalších parametrů.

Ars celebrandi 2016 ovládli již tradičně Italové, kteří se umístili na prvních dvou místech. Překvapením ale bylo třetí místo českého biskupa Malého.
„Je to pro církev v naší zemi velké povzbuzení. Poslední medaili jsme získali ještě před koncilem,“ raduje se český primas Dominik Duka. Odborníci ale varují, že indidividuální úspěch pražského světícího biskupa neznamená, že bychom se v příštích letech měli vrátit do světové špičky mešního sportu.
„Zanedbali jsme práci s mládeží. Propracovaný systém odměn a trestů, na kterém jsme stavěli stovky let, je už dávno pryč. Před dvaceti lety měl dvanáctiletý ministrant větší znalosti o liturgii, než dnešní bohoslovec ve třetím ročníku, “ upozorňuje spirituál olomouckého konviktu Petr Vrbacký.
O to více je nedávný úspěch české liturgiky cenný. Biskup Malý vynikal především v práci s ministranty.
„Vylosoval jsem si jednoho ruského a jednoho belgického ministranta. To je vždycky loterie, ale dokázal jsem se s nimi domluvit a srovnat je do latě,“ prohlásil na tiskové konferenci úspěšný biskup. Malý v jednu chvíli dokonce sahal i po zlatu, když italský reprezentant Cantalamessa zahájil mši svatou okuřováním celého kostela, čímž ztratil cenné vteřiny.
„Bohužel jsem začal po křížku zbytečnou promluvou navíc. Rozhodující ale byla moje chyba při Otčenáši. Chtěl jsem zaujmout, tak jsem začal zpívat Olejníka, ale skončil jsem chorálním nápěvem. Školácká chyba,“ uvědomuje si Malý. Ani cenné body za rychlost umývání liturgického nádobí již na lepší umístění nestačily. „Cantalamessa napravil své zaváhání krátkým, ale úderným kázáním na náhodně zvolené evangelium. Zcela bezchybně vkládal Tělo Kristovo do úst i na ruku, ponechal čas na rozjímání po přijímání a nekazil během proměňování,“ sděluje osobní Malého trenér, liturgista Radek Tichý.
Václav Malý přiveze bronzovou medaili do České republiky ve středu, kdy bude nesena společně s ostatky svatého Václava v průvodu ve Staré Boleslavi.

http://tisickrate.cz/biskup-maly-na-mistrovstvi-sveta-bohosluzeb-ziskal-bronzovou-medaili/