Poslední dvojčíslo Katolického týdeníku způsobilo roztržku mezi Českou biskupskou konferencí a Ekumenickou radou církví. Mohou za to zápalky, které byly součástí předplatného.
„Je poněkud nevhodné, aby se sirky přiložily zrovna k číslu, které předchází připomínku upálení mistra Jana Husa. Mysleli jsme, že už jsme dál,“ uvedl pro Tisíckráte.cz Daniel Fajfr, předseda Ekumenické rady církví. „Určitě to naruší další ekumenickou spolupráci,“ doplňuje odborník na katolickou církev, náboženství a obecně Ivan Odilo Štampach.
Zastání našlo druhé nejčtenější katolické periodikum naopak u některých biskupů. „Pálení čarodějnic se dnes připomíná napříč republikou u ohňů a čím dál častěji také na nejrůznějších festivalech. Proč bychom nemohli podobnou tradici zavést i 6. července?“ uvedl na svém facebookovém profilu Jan Baxant.
Podle vyjádření Katolického týdeníku je to celé nedorozumění. „Zápalky jsou součástí projektu Návrat ke kořenům, kterým chceme přes prázdniny připomínat důležité tradice, na které se pomalu zapomíná,“ vysvětluje šéfredaktorka Katolického týdeníku Kateřina Koubová. „Rozhodně jsme nechtěli nikoho urazit.“
Týdeník se naopak dlouhodobě snaží přiblížit postavu Jana Husa katolickému publiku. Ostatně v kritizovaném čísle najdeme článek Tomáše Halíka: „Kdo chce zapalovat, musí hořet,“ ve kterém vyzdvihuje především podobnost nejzásadnějších Husových myšlenek s těmi svými.

Více na: http://tisickrate.cz/