Desítky kostelů v Jihomoravském kraji nesplňují základní hygienické normy. Podle těch musí mít provozovny, kde se podává jídlo a pití, a jsou zde i místa k sezení, alespoň minimální počet záchodů. Krajská hygienická stanice varuje, že pokud farnosti tento stav nenapraví, nechá kostely zavřít.

Brno: Desítky kostelů v Jihomoravském kraji nemají záchod pro veřejnost. Právě WC je ale jeden z požadavků hygienických norem, který musí splňovat provozovny, ve kterých se podává jídlo a pití, a jsou zde zároveň místa k sezení. Upozornila na to v pondělí Krajská hygienická stanice v Brně.

„Všechny provozovny restauračních zařízení, kde jsou zároveň místa k sezení, musí mít podle zákona adekvátní počet záchodů. Katolické kostely sem spadají také. Podává se obvykle chléb, někdy i v bezlepkové variantě, a k tomu víno. Dokonce se zde i vybírají peníze, není tedy žádný způsob, jak bychom mohli udělit výjimku,“ informoval redakci Jan Mareček, ředitel hygienické stanice v Brně. „Příští týden vydáme oficiální prohlášení a zároveň podáme podnět na ministerstvo vnitra, protože se obáváme, že v ostatních krajích to nebude jiné.“ Na otázku, jaké hrozí církvi sankce, odpovídá Mareček nekompromisně: „Pokud se situace do půl roku radikálně nezlepší, necháme kostely bez WC zavřít.“

Katolické kostely přitom čítají až stovky míst k sezení. Brněnské biskupství již promýšlí krizový plán, protože na vybudování záchodů chybí ve většině farností finance. „Některé kostely mají hrobku, třeba kostel u sv. Jakuba v Brně. Mohli bychom využít podzemní prostory, a udělat toalety zde,“ tvrdí Jaroslav Čupr, sekretář brněnského biskupa. „Určitou variantou by také bylo jednoduše odstranit lavice z kostela. Lidé by sice museli stát, ale alespoň by neusínali při kázání. Při nejhorším se budou v kostelích bez WC konat jen bohoslužby slova,“ uzavírá Čupr. Zda se bude situace řešit na celostátní úrovni, bude zřejmé v následujících týdnech.

Více na? tisickrate.cz!