Jeden z bezpečnostních rámů v budově Poslanecké sněmovny by měl být od května branou božího milosrdenství. Papež František to uvedl na středeční generální audienci po jednání s vicepremiérem Pavlem Bělobrádkem (KDU-ČSL). „Vnímám to jako zásadní posun ve spolupráci se Svatým stolcem nejen v oblasti duchovní. Brána milosrdenství ve sněmovně bude součástí společného projektu Teologické fakulty univerzity Karlovy a Papežské univerzity ve Vatikánu,“ uvedl Bělobrádek.
Podle výzkumného záměru, který má redakce Tisíckráte.cz k dispozici se bude zjišťovat, jaký vliv bude mít procházení branou milosrdenství na politiku v jedné z nejateističtějších zemí v Evropě a současně zemi s největším počtem bojovníků za křesťanskou kulturu na světě. „Na základě podobných výzkumů z polského Sejmu předpokládáme zásadní zlepšení politické kultury,“ upřesňuje docentka Karla Anderlová, která se na výzkumu bude podílet.

rám3
Instalace brány milosrdenství se však setkala se silným odporem představitelů koaličních i opozičních politiků. Lubomír Zaorálek (ČSSD) si stěžoval, že o záměru se dozvěděl až z médií a takovýto postup od člena vlády považuje za nestandartní. Pavel Kováčik z KSČM považuje projekt za jasné vměšování se Vatikánu do vnitřních záležitostí České republiky. „Zakázku chceme napadnout u Ústavního soudu. V případě nutnosti jsme ochotni zabránit vstupu do brány milosrdenství jakýmikoli prostředky,“ uvádí Kováčik. „Bezpečnostním rámem procházejí pouze návštěvy. Poslanci a jejich asistenti jimi procházet nemusí. Nedovedu si tedy představit, jak by měl být měřen vliv takové brány na politickou kulturu. Podle mého názoru se jedná o mrhání veřejnými prostředky,“ upozorňuje šéf opoziční ODS Petr Fiala.

Lidovci namítají, že  zvažují zavést do jednacího řádu sněmovny povinnost projít právě tímto rámem poslancům, kteří chtějí veřejně vystoupit s nějakým příspěvkem. „Doufáme že, tak dojde k omezení zavádějících příspěvků ve sněmovně. Možná bychom si také ušetřili schvalování některých zákonů – jejichž navrhovatelé by svoje návrhy, pod vlivem průchodu branou, na poslední chvíli stáhli. Kontrolu nad dodržováním tohoto pravidla bychom pověřili nějaký soukromý subjekt. Zatím jsme oslovili pražské arcibiskupství – zda by nechtěli poskytnout dva trvalé jáhny – kteří by to měli na starosti,“ uzavírá debatu předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola.

http://tisickrate.cz/z-bezpecnostniho-ramu-ve-snemovne-bude-brana-milosrdenstvi-diky-belobradkovi/